Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2007 04:21 - Психологията в боя-статия на гостуващ автор:)!
Автор: martialarts Категория: Технологии   
Прочетен: 7292 Коментари: 4 Гласове:
0



Тъй като винаги съм казвал, че този блог е псоветен преди всичко на бойните изкуства, в нег се публикуват не само мои авторски или преводни материали. Един от блогерите спомена, че има какво да разкаже от собствения си опит, така че му предложих да го напише и да ми го изпрати. Следният текст се публикува без изменения, както го получих от автора:)!


" Кой от вас не е наблюдавал с удивление промяната в поведението и външния вида на биещи се животни? Всички, разбира се.
Как кроткото и весело въртящо опашката си куче изведнъж променя външния си вид и поведение на 180°, или гальовната и мързеливо мъркаща котка се превръща в бесен звяр?
Това поведение има една основна цел – да уплаши противника без да се стига до бой, или да се спечели психологично преимущество, ако боят се окаже неизбежен. В повечето случай нещата се разминават с “надуване на мускули”, като по-слабият, било психически, или физически, а в много случаи и двете, се оттегля.
Същото се наблюдава и при нас, хората, доколкото и ние сме подвластни на дълбоките инстинкти на нагона за възпроизводство, защото именно той е движещата сила в агресията и отбраната.
Защо е толкова важно психологическото преимущество? Защото, дори да сте изключително подготвен, ако нямате тази устойчивост и убеденост, почти сигурно ще загубите и от по-слаб от вас противник.
Ще дам един типичен пример, който ще бъде разбран за съжаление от по-възрастното поколение, тъй като нашият герой се боксираше по онова време.
Божко Лозанов бе боксьор от тежка категория, състезаващ се по времето на Гого Малезанов, лека му пръст и на цяла плеяда от талантливи боксьори.
Физическата му конституция бе извънредно здрава – висок и с много едър кокал, без да е дебел. Дланта му бе голяма, колкото две длани на нормално развити мъже. Ударът му, както можете да се досетите бе изключително тежък.
Веднъж, по време на боксов мач Божко Лозанов нокаутира свой противник и човекът или почина, или остана трайно увреден (поне мълвата бе такава). Но оттогава кариерата на Лозанов тръгна надолу. Той не смееше да удари! Просто бе много добър човек. Беше тъжна гледка... Всякакви боксьорчета го биеха, защото не смееше да ги удари. После Божко се пропи и съм виждал случаи, когато разни джинки по 50 кг му се репчат и му посягат, а той им се моли да не го закачат.
Ето това е психическата затормозеност. Има и други примери. Понесен много тежък бой, например, или морални задръжки, защото човекът пред теб е видимо по-слаб, но който ще ходи в гората не трябва да се бои от мечки!
Типовете поведение за вземане на психологически превес са няколко:
1.Посредством демонстрация на физическа сила – в този случай просто се надуваш, а противникът ти, ако е по-слаб, подвива опашка, или по време на боя има едно наум, което за теб е преимущество.
2.Преимущество на принципа “кой пръв ще мигне” – гледане в очите на противника, до неговото отклоняване на погледа, или премигване. Това е опасна тактика. Не зная дали сте наясно, но в Япония има традиция да не се гледат хората в очите, като с вековете това е прието за поведенческа норма. Ако по някаква причина ви се насълзят очите, влезе прашинка, или нещо друго – вие губите предимство.
3.Вербална и звукова заплаха – посредством заплахи, викове или удари (ако се биете с тояга, или някакъв друг вид оръжие) се стремите да сплашите противника. Спомнете си за римските легиони, удрящи по щитовете с мечовете си, или за действията при задържане на опасни престъпници от страна на специализираните за това органи – те говорят високо, почти крещейки, с къси, отсечени фрази, нетърпящи възражение.
4.Демонстрация на бойни техники и умения – типични, добре усвоени и всяващи страх и дезориентация у противника бойни техники и движения (тип ката). Тук целта е да се създаде у противника усещането за безупречно владеене на бойното изкуство.
5.Хладнокръвие по време на боя – липса на емоционалност и безапелационно агресивно поведение, целящо да убеди противника, че сте решени докрай да се разправите с него.

В уличния бой, за разлика от спортните боеве НЯМА ПРАВИЛА! БЪДЕТЕ ИЗВЪНРЕДНО ВНИМАТЕЛНИ И НЕ СЕ ВПУСКАЙТЕ НЕПРЕМЕННО В БЛИЗЪК БОЙ! От джоба на противника ви може да изскочи бокс, нож, спрей, че дори и пистолет! Противникът може да ви наплюе в очите, може да хвърли пясък или нещо друго, докато се преструва, че губи.
Ако видите, че нещата не вървят по традиционния начин, сиреч с наученото от съответното бойно изкуство, тръгвайте по интуиция! Подсъзнанието ви ще се ориентира по-добре и ако сте тренирани достатъчно, или сте имали много улични битки, то ще избере най-подходящата тактика! Не забравяйте едно – вашето подсъзнание е вашият АНГЕЛ ПАЗИТЕЛ! В него са заложени всички механизми за да оцелеете. Просто го слушайте!"

Авторът на горното, както споменах, е един от блогерите и можете да прочетете другите му творби на адрес http://turbo4x4.blog.bg/ и евентуално да гласувате за блога му, ако статията ви е харесала. Вуъпроси по статията можете да задавате и тук, предполагам, че авторът ще отговори, когато ги види, тъй като за мое удоволствие той е сред редовните посетители на този блог!
Успехи на всички трениращи и се замислете над горното!


Тагове:   боя,   автор,


Гласувай:
0



1. анонимен - Здравейте приятели! Аз съм ав...
08.07.2007 13:13
Здравейте приятели!
Аз съм авторът на материала, но днес 08.07.2007 страхливците изтриха блоговете ми!
Така че не си правете труда да ходите там.
Аз подхванах една борба и няма да се откажа. Призовавам всички онези, които имат чувство за чест и истина да се включат в борбата.
Сега ще ви изредя никовате на мършите, като първията е на администратора гейо! Това са хората, които сеят отрова. Да се преборим с тях!
Аз имам вече няколко регистрации, но ще се явявам и като анонимен (като не мога да си ползвам блоговете) за по-удобно!
Междувременно ще предприема и друг вид мерки, а на гейо и компания няма да им е добре!
Ето и имената на измета:

geo
bbbbb
bolka
majkata
deliormana

Покрай тях гравитират и други мърши, но те са слаба ракия (не че тия са нещо! те са КОМПЛЕКСАРИ!)

До скоро, приятели!
цитирай
2. aseng - Имам една основна забележка.
19.07.2007 13:32
Не ви съветвам да показвате колко сте майстори, защото може да изпаднете в ролята на циганчето от следния виц.
"Един борец спрял с BMW-то си на една бензиностанция за да зареди. В това време едно циганче се опитало да му открадне касетофона от колата, но алармата се включила и циганчето се скрило в близките храсти. Бореца се обърнал, извадил бухалката и попитал:

- Кой е там?

Циганчето отговорило:

- Жан Клод Ван Дам!

Борецът:

- Не ме интересува, ей сега ви...мамата и на четеримата."
Та, не се правете на майстори, личен съвет, освен ако не сте-тогава пък вероятно вече знаете и това, и останалото в статията:)!
цитирай
3. анонимен - Това на циганчето е типичен избор на ...
19.07.2007 19:26
Това на циганчето е типичен избор на грешна стратегия :-) А реакцията на бореца е хипотетично самоубийствена. А ако наистина в храстите беше Жан-Клод Ван Дам? :-)
цитирай
4. martialarts - Ако в храстите е Жан Клод Ван Дам, зависи от бореца.
21.07.2007 00:06
По принцип, спеицално писах, че той държи бухалка, което трябва да ви навежда на някаква идея, например, че има сериозно преимущество пред невъоръжен човек. За разлика от филмите, в реалността човекът с бухалката може и да не разбере, че е набил тренираш някакво бойно изкуство, тренировките не те правят свръхчовек, както си въобразяват някои трениращи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martialarts
Категория: Изкуство
Прочетен: 66869
Постинги: 8
Коментари: 81
Гласове: 284
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930